Städtips & allergiråd

 

Städtips

 

  • Om du har en gammal soffa där du ej kan ta av klädseln och tvätta den, så lägg ett fuktigt lakan över soffan och borsta över lakanet och slå även med borsten på lakanet,  så fastnar smutsen på lakanet.

 

  • Om du skall tvätta badrummet och inte känner för att lägga ut pengar på specialmedel, så använd varmt vatten med vanligt diskmedel och lägg vanligt salt på svampen, så går beläggningen lätt bort.
  • Ett vanligt problem i hus är illaluktande brunnar i källaren eller avlopp. Ta 3 dl vinäger och koka upp och häll sedan detta i brunnen eller avloppet, vänta 15-20 minuter och häll kallt vatten och spola, luktfritt!

 

  • ugnsrengöring: blanda 2 delar flytande såpa och en del vatten i en sprayflaska, spraya alla ytor i ugnen, stäng luckan. Sätt ugnen på 100 grader i 15 minuter. När ugnen svalnat så torkar du rent med vatten och trasa.

 

  •  Blanda sköljmedel till tvättmaskinen och vatten och torka av glasbord, stereo så blir de rena och dammet fastnar ej igen, de blir anti-statiska.

 

  • Ingrodd microugn: Blanda vatten i en liten skål med saften från en citron och ställ in skålen i micron. Kör på full effekt några få minuter. Öppna och torka av med trasa.

 

 

Kvalsterallergi

 

Det är inte damm du är allergisk mot om du eller ditt barn har fått diagnosen kvalsterallergi så sluta städa ihjäl dig. De finns inga kvalster i ett jättedammigt hus i Norrland men i ett pedantiskt städat hem på Västkusten finns hur många som helst, på grund av det fuktiga klimatet, det är fukten som skapar kvalster. Så god ventilation är nyckeln till minskad kvalstermängd i ditt hem.

 

Det är en myt att det hjälper att stoppa sängkläder eller textilier i frysen, det hjälper inte. Det är sängkläderna som är den stora boven i dramat och det hjälper inte att hålla på att tvätta sängkläderna hela tiden. Kvalster bor långt inne i textilierna. Främst i madrassen.

 

Den viktigast åtgärden är att köpa kvalsterskydd till madrassen, täcket samt kuddarna. Det hjäper ej att dammsuga sängen, kvalstrena sitter långt inne i de tjocka textilierna med hullingar på fötterna, så du kommer ej åt dem. Kvalsterskydden köper du enkelt på internet hos till exempel www.medeca.se.              . Efter att jag själv köpt dessa försvann min sons besvär direkt, ingen mer snuva, inga nysningar, ingen huvudvärk eller klåda. Det finns inga kvalster i lakan, örngott samt påslakan, dessa byter du och tvättar som vanligt.

 

Det kan kännas som en kostsam post att köpa kvalsterskydden men det är en god investering i din eller ditt barns hälsa. På de flesta försäkringsbolag kan du få tillbaka pengarna, ring och hör med just ditt försäkringsbolag. Om du behöver ekonomisk hjälp med inköpet så kan du vända dig till på Björkö för att få detta om du bor inom Öckerö kommun.

 

Det räcker att du tvättar sängskydden med några månaders mellanrum och då skall du tvätta dem i minst 60 grader. Stoppa inte in för mycket i tvättmaskinen på en gång för det är sköljningen som är viktigast, lite tvätt sköljs igenom bättre. Undvik att hänga ut sängkläderna och skydden på tork utomhus, det bildas fukt i dem då och det är just det du skall undvika.

 

Även gosedjur ska tvättas i minst 60 graders vatten ungefär var tredje månad. Undvik tjocka textilier i sovrummet, såsom tjocka mattor och många prydnadskuddar men de du har skall du tvätta emellanåt på 60 grader. Undvik även att ha väldigt många krukväxter i sovrummet, även dessa bildar fukt.

 

Försök att hålla sovrummet torrt, undvik att vädra vid fuktig väderlek.

 

 

 

 

 

 

 Öckerö Hem- & Kontorstäd, Hockeyvägen 3, 475 31 Öckerö. Telefon 0707-77 40 15, mail stina@ockerostad.se

www.ockerostad.se

Innehar F-skattesedel--Innehar ansvarsförsäkring